Mindfulness terapiatyön tukena
Mindfulness tuntuu olevan tällä hetkellä todella trendikästä. Olipa kyseessä hengitysharjoitus, itsensä rauhoittaminen, itsetuntemuksen lisääminen tai mikä tahansa meditaation muoto (joista mindfulnesskin on yksi), niitä tulee tällä hetkellä tuutin täydeltä eri medioissa. Vaikka aihe alkaisi jo kyllästyttää, olemme vasta raapaisemassa pintaa siitä, miten nämä tunnetaidot ja keholliset harjoitukset voivat olla apuna terapiatyössä ja jokaisen ihmisen arjessa, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä.
Mindfulness-meditaatiossa ei oikeastaan tapahdu mitään, koska istumme yleensä silmät kiinni täysin hiljaa. Tämä onkin yksi suurimmista paradokseista. Kun asetumme hetkeen, rauhoitumme, kuuntelemme kehoamme ja olemme läsnä sille mitä nyt on, alkaakin tapahtua - ei välttämättä mitään kovinkaan suurta, ainakaan aluksi, mutta varmasti jokainen voi löytää jonkun tunteen, tuntemuksen tai ajatuksen jota tarkkailla tai antaa sen vain tulla ja mennä. Jos ei muuta, niin ainakin voi turhautua siksi, että huomio ei jaksa pysyä hengityksessä. Olen kuitenkin sitä mieltä, että jokainen hetki, jonka viettää oman itsensä kanssa muusta tekemisestä luopuen ja omaan itseen keskittyen tuo mindfulnessin positiivisia puolia harjoittajalleen. Alkuun pääsee vaikka tekemällä kymmenen minuuttia päivässä.
Miten mindfulnessin harjoittaminen tukee sitten terapiatyötä? Terapiassa käydään useimmiten kerran viikossa, jolloin viikkoon jää myös monta tuntia terapian ulkopuolelle. Mindfulnessin harjoittaminen pitää kiinni sisäisessä prosessissa, joka asiakkaassa on mahdollisesti käynnistynyt. Olen ollut etuoikeutettu ja päässyt seuraamaan sivusta, kun läsnäoloharjoituksen mukana tuoneet oivallukset saavuttavat kanssaihmisen. Terapeutin läsnäolo tukee harjoittajaa terapiakäynneillä, ja turvallisessa ympäristössä voi rohkeasti kohdata kaikenlaisia tunteita - myös niitä vaikeita.
Harjoittamisen voi aloittaa terapiasta ja tuoda hiljalleen kehollisen läsnäoloharjoituksen siihen rinnalle - tai toisinpäin. Omien terapiaharjoitteluasiakkaideni kanssa teemme terapiakäynnin aikana molempia. Olet erittäin tervetullut vastaanotolleni kokeilemaan!
Janne Halla